I DÖ HÅRT möter vi de traumatiserade skådespelarna Maja och Elinor. De klarar inte av att se vissa typer av våld på tv, film och teater. Men nu ska det bli ändring på det. Genom att fullt ut hänge sig åt stuntkoreografier, actionromantik och humor gör de upp med, och återerövrar underhållningsvåldet en gång för alla. Det är tanken i alla fall. Kommer de att lyckas och bli fria från sitt trauma?

Genom historien och samtiden har debatter om videovåld, publika avrättningar och gangster-rap cirkulerat kring hur vi påverkas av våld som underhållning.  DÖ HÅRT vrider på perspektivet och belyser hur de som upplevt eller bevittnat våldsamma händelser hanterar våld i fiktionen. Med inspiration från allt från actionfilm till traumaforskning har Spångs Orkester skapat en föreställning för alla oss som inte kan slappna av på teatern, som bara väntar på att återuppleva sitt trauma. För alla oss som som måste snabbspola, titta bort eller lämna rummet när vi ser underhållningsvåld.

För alla oss som älskar action och vill återta det. Dö hårt är för oss!

Regi: Jenny Salomonsen

Manus: Elinor Forsheden Sidoli, Maja Frykberg Andersson, Jenny Salomonsen

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Elinor Forsheden Sidoli

Stuntkoreografi: Oskar Löfkvist

Scenografi: Cajsa Oscarsson

Musikkomposition: Johanna Kalliokulju

Kostym: Ulrika Lindquist

Ljus: Kajsa-Sara Hogenlid

Ljud: Robert “Printa” Larsson

Grafisk design: Anna Frykberg Källåker

Producent: Elinor Forsheden Sidoli, Maja Frykberg Andersson

Premiär den 23 Mars på Kulturhuset Stadsteatern Kilen

Spelas på Ö2 i april

“Tjollahopp tjollahej, mammaknullare!”

“Trauma uppstår när en plötslig händelse överväldigar en individ så att hen inte förmår att handskas och behärska de känslor som uppstår; när det otänkbara händer, när förvåning och skräck kombineras i en chockartad upplevelse och när individen inte har mental beredskap att hantera den.”

Cullberg, Kris och utveckling, 2019

”Jo, jag vill bara säga, så du vet, att jag hänger mig i 

slutscenen. Ses ikväll! Kul att du kommer! Ett glas efteråt 

kanske?”