DÖ HÅRT

I DÖ HÅRT möter vi de traumatiserade skådespelarna Maja och Elinor. De klarar inte av att se vissa typer av våld på tv, film och teater. Men nu ska det bli ändring på det. Genom att fullt ut hänge sig åt stuntkoreografier, actionromantik och humor gör de upp med, och återerövrar underhållningsvåldet en gång för alla. Det är tanken i alla fall. Kommer de att lyckas och bli fria från sitt trauma?

Genom historien och samtiden har debatter om videovåld, publika avrättningar och gangster-rap cirkulerat kring hur vi påverkas av våld som underhållning.  DÖ HÅRT vrider på perspektivet och belyser hur de som upplevt eller bevittnat våldsamma händelser hanterar våld i fiktionen. Med inspiration från allt från actionfilm till traumaforskning har Spångs Orkester skapat en föreställning för alla oss som inte kan slappna av på teatern, som bara väntar på att återuppleva sitt trauma. För alla oss som som måste snabbspola, titta bort eller lämna rummet när vi ser underhållningsvåld.

För alla oss som älskar action och vill återta det. Dö hårt är för oss!

Regi: Jenny Salomonsen

Manus: Elinor Forsheden Sidoli, Maja Frykberg Andersson, Jenny Salomonsen

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Elinor Forsheden Sidoli

Stuntkoreografi: Oskar Löfkvist

Scenografi: Cajsa Oscarsson

Musikkomposition: Johanna Kalliokulju

Kostym: Ulrika Lindquist

Ljus: Kajsa-Sara Hogenlid

Ljud: Robert “Printa” Larsson

Grafisk design: Anna Frykberg Källåker

Producent: Elinor Forsheden Sidoli, Maja Frykberg Andersson

Premiär den 23 Mars på Kulturhuset Stadsteatern Kilen

Spelas på Ö2 i april

“Tjollahopp tjollahej, mammaknullare!”

“Trauma uppstår när en plötslig händelse överväldigar en individ så att hen inte förmår att handskas och behärska de känslor som uppstår; när det otänkbara händer, när förvåning och skräck kombineras i en chockartad upplevelse och när individen inte har mental beredskap att hantera den.”

Cullberg, Kris och utveckling, 2019

”Jo, jag vill bara säga, så du vet, att jag hänger mig i 

slutscenen. Ses ikväll! Kul att du kommer! Ett glas efteråt 

kanske?”

DÖ HÅRT2023-03-06T20:34:42+00:00

Drogögon mitt i ansiktet

Kajsa fyller 30 år och det är dukat till fest. Släkt och vänner är inbjudna. Mamma, pappa, far- och morföräldrar under samma tak som mer jämnåriga bekanta.
I hallen står Kajsas pojkvän och hälsar gästerna välkomna. Kaffe och avec finns på ett avsett bord och alla väntar på tårtan.
Men mitt i alla festligheter har en annan, objuden gäst letat sig in på festen. Först bara som en pust från balkongen. Senare i form av upprepade, snabba besök till toaletten. Det smusslas, tisslas och tasslas. Mitt bland mormödrar, fnissiga tal, och salongsberusade föräldrar passas diskret diverse påsar med tveksamt innehåll. Och trots alla ansatser att tona ner det hela så står det snart helt klart vad som pågår i lägenhetens alla skrymslen och vrår.
Det förekommer droger på festen.

I Sverige har samtalet om droger ebbat ut i två ställningstaganden. För eller emot. Legalisera eller straffa hårt. Samtalet ligger allt som oftast på de som säljer. Vi vill rikta om kikaren och fokusera på den andra delen. De som köper. Vilka är de? Var finns de? Och varför brukar de droger? Vi menar att bilden av en knarkare som en enbart utslagen, förlorad individ är missvisande.

Vi vill ställa frågan om vart är knarkandet egentligen på väg och prata om erfarenheter och känslor utan att döma. För sanningen är väl ändå att alla, i någon utsträckning, berusar sig och har så gjort sen vi började gå på två ben.

Regi: Maja Frykberg Andersson och Rasmus Gisby

Medverkande: Hjalmar Wide, Erik Karlsson Jeansson, Max Nilén, Kathryn Le roux, Daniel Ohlsson, Katja Lobas, Maja Frykberg Andersson, Rasmus Gisby, Ebba Alexandrie, Filip Fransson och Folkensemblen

Folkensamblen: Agnetha Edberg- Menor, Alesia Panibrattjenko, Ann Besmanoff, Ellen Gustafsson, Ia Dahlbacka, Johnny Söderberg, Panagiotes Mousikides, Sofia Hjort och Sussane Wiklund

Koreografi: Jenny Salomonsen

Scenografi: Greta Weibull

Ljuddesign: Robert “Printa” Larsson

Ljusdesign: Joel Dannerup

Kostym: Sera Cederberg

Grafisk design: Jakob Ståleker Spenner

Producent: Spångs Orkester

Manus: Rasmus Gisby, Hjalmar Wide och Maja Frykberg Andersson

Premiär den 28 januari på Teater Reflex, Kärrtorpsplan 14

Spångs Orkester har skrivit en pjäs om det samhälle vi upplever att ingen pratar om. Ett samhälle där droger finns överallt. I alla rum.
Men bara de i förorten får skulden och ansvaret. Vi lägger allt vårt fokus på de som säljer men inte i samma utsträckning på de som köper.
Med den här föreställningen vill vi prata om köparen.
Vår devis är att berätta om ett litet fenomen för att belysa ett större.
I ”Drogögon mitt i ansiktet” har vi valt att fokusera på medelklassens knarkande och hur vi inte pratar om det. Kanske är det det farligaste. Vårt kollektiva ignorerande.

”I våldets Sverige så får hederliga medborgare flytta åt sidan. I rädsla för att vara nästa som drabbas av våldsverkaren, med vapen i hand, med drogögon mitt i ansiktet, så vet vi inte vad den här personen är kapabel att göra”

– Fredrik Reinfeldt, Almedalen, 2007

“You swedes are far behind the rest of the world. I just voted yes in my state for the use of magical mushrooms as medicinal. If I need this stuff to function and feel good in certain environments, who are you to judge that?”

Olga

“Sen måste jag erkänna att ett sätt för mig att stå ut är att jag vet att jag när som helst kan falla tillbaka om jag vill. För vem vill ta livet av sig när det finns heroin?”

– Arne

Drogögon mitt i ansiktet2023-02-25T14:31:08+00:00

Yttrandefrihet på riktigt

YTTRANDEFRIHET PÅ RIKTIGT

lr Flashback iaf

Spångs Orkester grottar ner sig i det väletablerade nätforumet Flashback. Föreställningen YTTRANDEFRIHET PÅ RIKTIGT, lr Flashback iaf undersöker hur den totala yttrandefriheten som råder på internet påverkar oss som individer och samhälle i stort.

Vad gömmer sig i detta samhällets och debatternas bakgata, dit vi vänder oss för att skyddade av anonymiteten söka stöd och råd, skvaller och information och där vi tömmer ur oss våra hemliga tankar och känslor? Spångs Orkester bjuder in er till ett utforskande om vad som händer om så kallad total yttrandefrihet existerar.  

“Politiker och journalister blir hotade och trakasserade på nätet, aktivister på sociala medier stänger ner sina konton av rädsla för sina liv, falska nyheter har aldrig lyckats sprida sig så snabbt som idag. Fler och fler vittnar om att “tonen” på nätet har hårdnat, men vilka är egentligen de som skapar denna otrygghet och hur påverkar detta vårt demokratiska samhället?”

– Maja Frykberg Andersson

Föreställningen bygger på iscensatta trådar tagna direkt från forumet.
Hur hanterar man ångest?
Hur lyckad var din torskdebut?
Och framförallt:
Hur dansar man som kille på nattklubb?

Information

Varning för starka scener och grovt språkbruk.

Längd: 2h inkl. paus

Regissör: Sanne Bornesten & Maja Frykberg Andersson

På scen: Rasmus Gisby, Frida Spång, Hjalmar Wide, Johanna Hovergren, Maja Frykberg Andersson

Koreografi: Ester Olofsson

Kompositör: Robert “Printa” Larsson

Ljusdesigner: Christoffer Lloyd

Scenograf: Fuji Hoffmann

Kostym: Ulrika Lindqvist

Maskör: Catharina Lundin

Inspelad röst: Sanna Persson Sannerholm

Producent: Laila Snijder

Produktionsassistent: Elin Hensch

Art director: Heidi Edström

Med stöd från Stockholms Stad

I samarbete med ABF

Yttrandefrihet på riktigt2022-11-27T16:37:03+00:00

Gråskalan

Gråskalan

Respekt. Sexpositivism. Nyfikenhet.

En föreställning om sex, sexualitet och gråskalor för högstadiet och gymnasiet.

Spångs Orkester är en Stockholmsbaserad teatergrupp verksam sen 2013 med fokus på att spela nyskriven dramatik som möter publiken där de befinner sig.

Nu spelar vi Gråskalan, en föreställning om sex, sexualitet och normskapande. Den riktar sig till ungdomar mellan 13 – 16 år och fungerar som ett komplement till den rådande sexualundervisningen.

Efter föreställningen erbjuder vi även en diskussion kring de frågor och tankar som väckts.

Vi erbjuder alltså tre saker i ett, en kulturupplevelse, sexualkunskap och diskussion!

Skolan idag är skyldig att undervisa i sexualkunskap, men i samtal med ungdomsgrupper har vi upptäckt att det finns en brist och att många unga inte upplever att de får den kunskapen. Inför arbetet med föreställningen har vi pratat med ungdomar i grupp för att ta del av deras upplevelser, tankar och önskemål.

“På vår sexualundervisning fick vi lära oss om gener och kaniner av vår no-lärare. Ja, och så klart om könssjukdomar.”
“Jag har typ lärt mig allt från porr och film.”
“Det är ingen som pratar om hur kul sex är och om hur det känns.”
“Jag lärde mig mer under den här timmen med er än jag har lärt mig på alla sexualundervisningslektioner.”
“Sex är väl typ penetration?”
“Vi fick inte gå igenom nånting om homo, bi eller trans.”
“Vi killar har inte fått lära oss om mens.”

…är några av de svar och kommentarer vi fått under våra samtal.

Ur detta har vi sedan arbetat fram föreställningen Gråskalan med inriktning på de områden vi upplever att det finns ett behov att få kunskap inom. Till exempel den känslomässiga delen kring sex och kärlek, inställningar till sex, genusfrågor, gråskalorna som finns inom sex, sexualitet, identitet och genus, och ett motarbetande av rådande fördomar. Framför allt vill vi ge en bild av att sex kan vara något roligt och lustfyllt, öppna upp för ett mer tillåtande klimat kring sex och sexualitet och ge andra verktyg för att prata om ämnet.

Eftersom sex och sexualitet är ett känsligt ämne är vårt mål också att förmedla kunskapen och tankarna genom humor, lättsamhet och en positiv inställning till sex och sexualitet.

Gråskalan har spelats på skolor och festivaler runt om i Stockholms län sedan 2016.

Information

Längd: 55 min lång + 15 min diskussion
Riggtid: 30 min
Nedrigg: 15 min
Teknik: Två eluttag, förlängningssladd. Med fördel möjlighet till mörkläggning och grundscenljus. Övrig teknik medtages.
Spelyta: 6×6 m

Gråskalan är en turnerande föreställning som går att beställa via info@spangsorkester.com eller via telefon 073-022 38 09.

Föreställningen spelas på den skola, ungdomsgård eller förening som beställt.

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Anna Belstock, Frida Spång, Henric Gustavsson
Regi: Frida Spång m.h.a Anna Belstock, Maja Frykberg Andersson
Kontakt och bokning: Henric Gustavsson tel 073-022 38 09
Fotograf: Anna Frykberg Andersson

“Det var roligt! Och att ni ändå fick fram det viktiga!”

– Skolkurator

“Inom vårt yrke ser vi också behovet efter den här informationen.”

– Barnmorska

”Det här borde alla unga få.., och vuxna också för den delen.”

– Publik

Gråskalan2022-11-27T16:35:23+00:00

Det landar båtar vid vår strand

Det landar båtar vid vår strand

Spångs Orkester leder publiken in i ett drömmens vacuum där en bisarr och surrealistisk varieté utspelar sig med hjälp av konstformer som dans, mask, poesi, livemusik och teater. En plats där vi alla är lika lika, och där vi alla är lika olika. Där drömmens ickerum möter verklighetens krassa råhet. Där en människa bara är en människa, fast i sin situation, medan ljudet av världens glättiga festligheter fortsätter att dunka i bakgrunden.

”Shhhhh… Lyssna. Världen. Den knakar. Vi har huvuden fulla av grus. Det landar båtar vid vår kaj. Jag hör dem. Deras skrov krasar mot sanden.”

Vi möter vilset dansande flugsvampar och sopsäckar i djup sorg. En maskklädd kvinna dansar om döden och Karl-Oskar och Kristina får inte plantera äppelträd i Amerika. Vems kappsäck väger tyngst och vem avverkar flest kilometer i timmen? Vad händer när vi slits upp vid roten och kastas ut i världen?

Det landar båtar vid vår strand spelades maj t.o.m juni 2018 som gästspel på moment:teater.

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Anna Belstock, Rasmus Gisby, Andreas Huumonen, Ester Olofsson, Frida Spång och Hjalmar Wide.

Musik: Andreas Huumonen

Kostym: Ulrika Lindqvist

Mask: Sabina Heitmann

Ljusdesign: Danni Cabaruvias

Ljuddesign: Robert Printa

Scenografi: Heidi Edström

Koreografi: Ester Olofsson

Grafisk design: Jesper Olsson

“Scenen med kantarellen som söker jobb som flugsvamp är precis så absurd som den låter, och är riktigt träffsäker.”

– Aftonbladet

“Denna drömska och surrealistiska pjäs tränger in i människans djupaste psyke där ord, reflektioner och tankar känns men inte kan uttryckas. Man lyckas på ett unikt sätt få fram det tyst sagda och det dovt hörda.”

– Teater i stan

“Allt som allt är Det landar båtar vid vår strand en bra och underhållande teaterföreställning med många viktiga poänger om dagens samhälle.”

– Rättvisepartiet Socialisterna

Det landar båtar vid vår strand2022-11-27T16:35:49+00:00

Under Tiden Sover Dom Andra

Under tiden

sover dom andra

Under Tiden Sover Dom Andra sattes upp som en skräckteater i SITES dansstudio på telefonplan. Publiken guidades in på ett mentalsjukhus, föreställningen hade en ”spökhusform” och publiken flyttade från rum till rum där scener utspelades med temat psykisk ohälsa. Alice hela liv är en tebjudning där varje impuls är ett tvång, Dracula är en malande inre röst som manar till självskadebeteende och Reinie har stängt in sig i sin lägenhet med insomnia och vanföreställningar om sig själv och sitt utseende tills han får oväntat besök. Pappan står inte ut med att alla andra har det bättre än honom och ger sig ut på en lång resa för att ta reda på hur det är möjligt att alla andra ser en mening utom han. I familjen Gardner bedriver en fader psykisk terror och hela samhället engageras i deras fantasier om utomjordingar som får gården att blomstra tills ytan skrapas sönder och i det psykiska kaoset dödas familjemedlemmarna en efter en. Fadern inser att självmord är den enda utvägen från skammen. Genom kända klassiska verk filtrerade vi våra upplevelser av psykisk ohälsa och ut kom en skräckfylld terror där blodet rann och skriken ekade i de mögliga duscharna.

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Frida Spång, Hjalmar Wide, Anna Belstock och Rasmus Gisby

Regi: Frida Spång

Manus: Frida Spång inspirerad av Lovecraft, Bram Stoker m.f.

Under Tiden Sover Dom Andra2022-11-27T16:36:25+00:00

Jag Har Inte Tid Just Nu

Jag har inte tid just nu

Jag har inte tid just nu spelades på Teater Reflexen under två omgångar med urpremiär hösten 2013 och nypremiär hösten 2014. Föreställningen bestod av snabba klipp och fragment fyllda med poetiska seriefigurer, lite dans, lite mim, lite clown och musik.

När basbehoven är uppfyllda, så som dom är i västvärlden, måste vi fylla vardagen med nya problem och skapa oss nya behov i jakten på att känna oss fulländade som människor.

Hör mig, se mig, bekräfta mig! Snälla…

– “Jag sa till min dotter, nu gumman, nu är det dags att växa upp och inse att tomten bara är en komersiell snuskgubbe.“

– “Var det där söndag som åkte förbi? Eller jag
vet inte. Det såg nästan ut som lördag.”

– “Vem är du? Är du en högintellektuell karamell,
en konsulent eller en chef inom management?
Vem är du?”

I föreställningen fick vi möta pacmans som letar efter kärlek i vardagen, barbiedockor som har svårt att hantera rådande utseendeideal och en orkester som saknar instrument.

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Rasmus Gisby, Hjalmar Wide, Frida Spång

Regi, manus och scenografi: Frida Spång

Koreograf: Sanne Skjervik

Teknik: Anna Belstock och Niklas Persson

Regiassistent: Agnes Branting

Foto: Oscar Hjort

“Som att se David Lynch, fast på scen”

– Publik

“Jag är tacksam att jag hann se föreställningen. En termometer upp i samtidens röv.”

– Publik

“Ensemblen är rebelliska och coola på scen. Det kändes som att man var bjuden på en fest där ingen var rädd om inredningen!”

– Publik

Jag Har Inte Tid Just Nu2019-01-25T16:17:04+00:00

Yttrandefrihet @flashback

Yttrandefrihet @flashback

En föreställning om Flashback och yttrandefrihet på internet för högstadie och gymnasium

Spångs Orkester grottar ner sig i nätforumet Flashback där vi undersöker hur den totala yttrandefriheten som råder på internet påverkar oss som individer och samhället i stort. Föreställningen bygger på iscensatta trådar tagna direkt från forumet och intervjuer med Flashbackanvändare och personer som blivit uthängda på forumet.

Hur hanterar man ångest?

Vilka är trollen på internet?

Och framförallt;

Hur dansar man som kille på klubb?

Spångs Orkester är en Stockholmsbaserad teatergrupp verksam sedan 2013 med fokus på att spela nyskriven dramatik som möter publiken där de befinner sig.

Nu spelar vi Yttrandefrihet @flashback.

Föreställningen riktar sig till ungdomar mellan 13 – 18 år och fungerar som ett komplement till den rådande samhällskunskapsundervisningen med fokus på demokrati och yttrandefrihet.

Efter föreställningen finns möjlighet för en diskussion med ensemblen kring de frågor och tankar som väckts. Vi erbjuder alltså tre saker i ett; en kulturupplevelse, förståelse för yttrandefrihet samt diskussion!

Skolan idag är skyldig att ge eleverna förutsättningar att se samhällsfrågor ur olika perspektiv och att undervisa om yttrandefrihet, men i samtal med ungdomsgrupper har vi upptäckt att det finns en brist och att många unga inte upplever att de får den kunskapen. Inför arbetet med föreställningen har vi studerat nätforumet Flashback och hur den som mötesplats är en extrem version av yttrandefrihet, men är det demokratiskt?

Information

Längd: 60 min

Manus och regi: Maja Frykberg Andersson & Sanne Bornesten

Ensemble: Anna Belstock, Rasmus Gisby, Hjalmar Wide, Johanna Hovergren och Maja Frykberg Andersson

Kompositör: Robert “Printa” Larsson

Producent: Laila Snijder

Målgrupp: 13-19 år

Publikantal: max 90 pers

Byggtid: 60 min

Rivtid: 40 min

Pris: 13 000:- (möjlighet till subventioner på 50 %)

Mörkläggning: Ja

Skapande skola: 1 workshop á 45 min för 3 000:-

Publikantal: ca. 30 pers

Utanför Stockholms län tillkommer logi- och resekostnader

Kontakt och bokning: Laila Snijder

Telf. 072 327 23 60

Mail: producent@spangsorkester.com

Yttrandefrihet @flashback2022-11-27T16:38:35+00:00
Go to Top